Halmstad Kanotklubb - Förening för såväl motion/havskajak till barn/ungdom med racinginriktning.
Du vet väl att du kan stödja vår förening genom att köpa bingolotter online! Klicka bara på länken nedan.

Bingolotto.se

Tips utrustning

Allmänt

Det möjlighet att låna kanot. HKK förfogar över olika ranka motionskajaker/tävlingskajaker. Det finns även havskajaker och några kanadensare. Lika så paddel och flytväst. Ett mindre sortiment med paddelhandskar och kapell finns även att låna för barn och ungdomar. Egen kanot brukar barn/ungdomar förs köpa när man paddlat ett par tre år.

Klädsel

Superunderställ, vindjacka, vindbyxa, shorts, funktions t-shirt, mössa, paddelhandskar, kapell.
www.kanuk.nu har ett bra sortiment på paddelhandskar och kapell.

Kanot

Använd en lagom rank kanot för din förmåga. Hellre en stabil kajak för inlärning av rätt teknik. Det viktigaste är att sittställningen (avstånd mellan sists och fotstöd) är korrekt.

Paddel

Paddeln är egentligen det viktigaste att investera i före egen kanot, bästa sättet att hitta rätt paddel är testa en kompis paddel. Ofta på tävlingar brukar kanotleverantörer vara på plats där man bla kan få testa paddlar. Att hitta rätt paddel är en djungel.

En enkel formel för att beräkna paddelns längd:

Paddelns längd i cm = (252 + din kroppslängd)/2 (+/-2cm)

Tex. om jag är 180cm så blir min uträknade paddellängd: (252+180)/2 = 216 (+/-2) cm.

Flertalet av paddlarna är justerbara ca 10cm i längd, tänk på att era ungdomar växer. Ett exempel ovan, en paddel som fullt utdragen är 216 cm kommer kanske ungdomen växa ur den på kort tid. Väljer man istället en paddel som fullt i hopskjuten är 213cm så finns det utrymme för både kortare paddellängd samt tillväxt med 10 cm, dvs den passar även en paddlare på 192cm! Bladets storlek beror på hur stark du är och vilken frekvens du vill hålla. Det finns i princip två olika former på bladet, ena modellen "bettar" mer i isättet och andra modellen ger ett jämnare uttag av kraften genom draget.

Högre frekvens - något mindre blad. Långa kraftfulla drag - något större blad. Mindre blad är att föredra då för stora blad lätt ger mjölksyra före hastighet.

Skaftet: Desto starkare du är, desto styvare skaft är bra för att överföra kraften till bladet. För yngre/medelstarka paddlare kan ett alltför styvt skaft medföra onödig belastning på leder och ligament då man lätt sned-/överbelastar dessa och tekniken kan bli sämre.

Dietz erbjuder ett stort sortiment paddlar.
DIETZ - performance paddling for surfski, kayak & SUP
Kajaksidan har perfekta paddlar för de allra yngsta. Köp Greentip T-Rey | Marknadens lättaste kajakpaddel | Kajaksidan.se