Tävling

Aktiva som vill tävla

Att tävla är kul, du kommer få massa nya kompisar runt om i landet som delar ditt intresse med kanot. Vill du anmäla dig till en tävling, prata med dina föräldrar först och prata sedan din tränare, anmälning sker anslaget i klubbhuset. Kostnad: 100 -150kr kostar det för att tävla på en tävling (oavsett om det är regatta, DM, SUC eller JUC). 200kr för SM-tävlingen.

Klubben bokför alla tävlingar och kostnader, du/dina föräldrar blir debiterade under hösten. Ersättningar: Enligt HKK's stadgar och praxis utgår drivmedelersättning för tranport av kanot och eller tävlande kanotist till tävling.

Kontrollera tävlingarna på tävlingsinbjudan/anslagstavlan, så du vet vilket datum som gäller för anmnälan. Sista anmälningsdatum internt inom HKK är en vecka innan arrangörens slutdatum.

Vanligast lastas kanoter torsdagskvällen före tävlingshelgen, givetvis behöver du hjälpa till med detta jobb. Löser du transporten själv kan du lasta när det passar dig. Blir du sjuk inför en tävling, måste du ta kontakt med klubbens lagledare så att du stryks från tävlingen. Vi ser gärna att föräldrar följer med och supportar barnen samt hjälper till med praktiska ting. Oftast hyr vi minibuss och eller med egen bil till tävlingarna. Klubbtältet skall resas på tävlingsplatsen. Tältet är vårt gemensamma omklädningsrum, vilrum och matrum. Trivseln blir bättre om alla hjälps åt att hålla ordning på sina saker i tältet.

Lagledarträff - Tävlingsdräkt/linne

Under morgonen innan tävling träffas arrangörer och lagledare för att gå igenom tävlingsdagens program. Då meddelas strykningar, efteranmälningar, ändrade tider etc. Viktigt att du kontaktar lagledaren före träffen om du vill ändra något i programmet och efter träffen för att kontrollera om det bestämts något som påverkar din tävling.

Under tävlingsloppet är det obligatoriskt att bära klubbens tävlingslinne, helst med ett vitt underställ/tröja under linnet. Tävlingslinnet få du som aktiv låna tills den daget det är för litet eller om du slutar paddla. Tävlar du i besättning (K2 eller K4) måste alla i samma kanot ha likadana tävlingsdräkter. Under övriga samlingar under tävlingsdagarna är det obligatoriskt att bära klubboverall, särskilt vid prisutdelning.

Race tips för kanotister.

• Efter du toppat dig med träning, blir det vila och få gott om sömn veckan innan. Man kan idrotta men inga tunga pass.

• Se till att du paddlar samma kanot under tävling som du tränat i. Behöver du justera/laga något är det bra att göra det i god tid. kontrollera fotstöd och sitts för position och komfort. Kontrollera dina paddlar, drickssystem, kapell och / eller pump.

• Se till att du har en hög kolhydratmåltid med lite protein kvällen innan. Ät bara något du vet är pålitligt för dig till frukost.

• Kontrollera att alla vingmuttrar sitter fast när du kommer till arenan, som kan möjligen viberera loss under resan på släp/takräcke.

• Håll din vätsenivå uppe innan loppet.

• Besök toaletten innan starten.

• Om du väntar på att tävla, se till att du håller värmen./ stanna i skuggan vid värme och sol.

• Ta dig tid att värma upp innan starten. Uppmjukningsövningar och löpning. För att omedelbart känna dig redo, prova följande. Stå upp rakt på valfri yta (håll benen och fötterna ihop) och börja hoppa upp och ner. Hoppen bör vara så höga som möjligt men det är viktigt att hålla benen raka och studsa på dina fötter. Föreställ dig hur en boxare snabbt arbetar med ett hopprep. Din inställning bör vara likadant. 30 repetitioner följt av en kort vila och sedan räcker ytterligare 30 repetitioner.Vad ovanstående gör är att ditt nervsystem vaknar till liv.

• Njut av tävlingen - landskap, åskådare som hejar på dig.

• Mellan loppen, vila, drick och ät något för att återhämta dig med krafter.

• Kom-i-håg att paddla av efter loppet för att bli av med mjölksyra.

Paddla genom mållinjen.

Det är väldigt viktigt i varje lopp att paddla till och genom mållinjen. Vi talar inte om att medvetet sakta ner innan mål, men i princip måste du koncentrera dig på att flyga genom mållinjen. Gå hårt på linjen varje gång !!!

Titta inte i sidled

Titta inte i sidled på dina medtävlande i banorna bredvid dig under loppet, fokusera med blicken rakt fram så du inte blir distraherad av någon rörelse eller färg någon sida av dig. Allt du behöver vara medveten om är banan framför dig och den svårfångade mållinjen!

200 meter: Tryck på med benen ordentligt redan i starten. Bra tryck i benen, isättet, peppa dig, 100m, håll i, tryck på.

500 meter: Snabb start, växla ner till marchfart (4) peppa dig, 250m håll farten, 350m håll farten, spurt 50-100 meter.

2500 meter: Snabb start, ner till hög tröskelfart, fokusera på bra teknik, långa hårda drag. Se till att tryck på innan vändningar och efter, Hitta våg att hänga på. lång spurt.

Aktuella tävlingsregler finner du samlade nedan. ( Klickbara länkar)

Allmänna tävlingsregler

Maraton

Sprint

SUC (klickbar länk)
Svenska Ungdoms cupen (SUC) är speciellt avsedd för de yngre kanotisterna, upp till och med H/D16. Man har lite fler klasser än andra typer av tävlingar, 11åringar, 12-åringar etc i egna klasser. Tävlingarna brukar hållas på sex tävlingsplatser, inklusive tävling med maratondistans.

JUC (Klickbar länk)

Juniorcupen (JUC) är, som namnet anger, avsedd för juniorer (17-18år). Tävlingarna brukar hållas på sex-sju tävlingsplatser, inklusive tävling med maratondistans.

DM

Paddla i väst är en alliansförening för klubbarna i västra Sverige. Vi har precis bildats som ett resultat av ett mer än 10årigt samarbete i Västsverige. Föreningen bedriver samverkansarbete för bredd och ett Kraftcentra för individuella medlemmar. Således arrangeras det DM tävlingar årligen.

Västgöta Cup

Västgöta CUP är en ungdomstävling som körs i tre deltävlingar per år. I samband med sista deltävlingen sker prisutdelning för CUP'en där de två bästa resultaten per distans räknas.

Aktersnurren

AkterSnurren har på ett fåtal år år vuxit till världens största lopp i K4. Till AkterSnurren kommer Sverigeeliten, motionären och nybörjare. Den perfekta avslutning på sommaren helt enkelt